Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague

Μετά την-βασισμένη σε αληθινή ιστορία- «Απαγωγή της Τασούλας» (Υποψηφιότητα Βραβείου “Μελίνα Μερκούρη 2020” για την Ελένη Στεργίου), ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος, παρουσιάζει το δεύτερο Θεατρικό του έργο, εμπνεόμενος από ένα, επίσης, πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στο μεσαιωνικό Στρασβούργο και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα μεγάλα, άλυτα μυστήρια της Ιστορίας.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ / Dancing Plague - Κωνσταντίνος Μάρκελλος ::  TicketServices.gr

Η «Χορευτική Πανούκλα» ολοκληρώνει τον κύκλο ελληνικών έργων, νέων θεατρικών συγγραφέων  που παρουσιάστηκαν στη Σκηνή Ωμέγα του ΔΘΠ μαζί με το «Λάμινγκτον» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη και τους «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη.

Στις 14 Ιουλίου του 1518 και για διάστημα μερικών εβδομάδων, χιλιάδες πολίτες-μέλη της Τρίτης Τάξης, υπό το καθεστώς ανέχειας και επισφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οδηγημένοι από μια ακατανίκητη και μυστηριώδη παρόρμηση, βρέθηκαν να χορεύουν ασταμάτητα, μέχρις εξαντλήσεως στους δρόμους της πόλης όπου σήμερα χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης Χορεομανίας επιχειρώντας να την αποδώσουν κατά σειρά σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια. Μα πάνω απ’ όλα έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα «Χορευτική Πανούκλα».

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το φαινόμενο είχε εκτονωθεί κάτω από ανεξακρίβωτες μέχρι και σήμερα, για τους ιστορικούς, συνθήκες. Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρόκειται για μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω στις σχέσεις εξουσίας και την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του «συνανήκειν».

Η φόρμα του έργου παραπέμπει-χωρίς να μιμείται- στην αισθητική του Μπρεχτικού Θεάτρου. Το νοηματικό υπόστρωμα της δραματουργίας, οι υπαινιγμοί και οι συνδηλώσεις σχετικά με την σύγχρονη πραγματικότητα, αναδύονται μέσα από την συνύπαρξη καυστικής, σατιρικής Πρόζας, Μουσικής και Τραγουδιού, αλλά και μέσω της εναλλαγής Αφήγησης και Δράσης με όχημα την δυναμική του Ensemble.

Χορευτική Πανούκλα / Dancing Plague" στο Δημοτικό Θέατρο... - Athinorama.gr

Οι παραστάσεις παρατείνονται, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, έως τις 11 Ιουνίου οι παραστάσεις του νέου έργου του Κωνσταντίνου Μάρκελλου «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-Σκηνή Ωμέγα.

Ταμείο ΔΘΠ Ηρ. Πολυτεχνείου 32 / τηλ.: 2104143310

Προηγούμενο άρθρο«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή
Επόμενο άρθροΕγγύτητες και Αποστάσεις στη γκαλερί Citronne