Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Η αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων έφερε στο φως έναν εξαιρετικό θησαυρό από αγάλματα, γλυπτά, τάφους και τμήματα ενός αυθεντικού τέμπλου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων - SuperGreeks

Τα ευρήματα περιελάμβαναν αρκετούς αρχαίους τάφους από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο σε σχήμα ανθρώπινου σώματος που ήταν θαμμένη στην καρδιά του ερειπωμένου από τη φωτιά μνημείου.

Ένας τάφος που βρέθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων – η αποκατάσταση αποκάλυψε ένα μεγάλο μυστικό VIDEO – ParosNews

«Αποκαλύψαμε όλα αυτά τα πλούτη μόλις 10-15 εκατ. κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου», δήλωσε ο Christophe Besnier, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής.

«Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα τμήματα, όπως γλυπτά από χέρια, πόδια, πρόσωπα, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και φυτά. Μερικά από τα ευρήματα διατηρούσαν ακόμα τα χρώματά τους».

Η ανακάλυψη έγινε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Γαλλίας, Inrap. Μια ομάδα από το ινστιτούτο κλήθηκε να πραγματοποιήσει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, πριν δηλαδή κατασκευαστεί ένα ικρίωμα βάρους 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου, μία «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού.

Μέχρι τώρα, έχουν απομείνει μόνο μερικά τμήματα ενός τέμπλου, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του ιερού και του ναού, που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από την εκκλησία στην Παναγία των Παρισίων.

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων | LiFO

Μερικά από αυτά βρίσκονται στις αποθήκες του καθεδρικού ναού, ενώ άλλα εκτίθενται στο Λούβρο. Το υπόλοιπο τέμπλο φαίνεται να έχει ενταφιαστεί προσεκτικά κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού κατά την αποκατάσταση του κτιρίου από τον Eugène Viollet-le-Duc – ο οποίος πρόσθεσε το κωδωνοστάσιο – στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά κομμάτια είναι ένα άθικτο γλυπτό ενός ανδρικού κεφαλιού, που πιστεύεται ότι είναι μια αναπαράσταση του Ιησού, σκαλισμένο σε πέτρα.

Ένα άλλο τμήμα από το περίτεχνο τέμπλο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, δείχνει ένα μνημείο γοτθικού στιλ.

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων | LiFO

Μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον 850 ετών καθεδρικό ναό, ένα από τα πιο συμβολικά και επισκέψιμα μνημεία του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2019, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να τον ξαναχτίσει και να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο  καθεδρικός ναός θα είναι ανοιχτός για λειτουργίες και δημόσιες επισκέψεις όπως είχε υποσχεθεί ο Μακρόν, το 2024.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής είπε ότι είχαν εντοπίσει αρκετές άλλες πλάκες κάτω από το δάπεδο, αλλά αυτές ήταν εκτός του καθορισμένου ορίου της ανασκαφής. «Ξέρουμε ότι είναι εκεί και δεν θα καταστραφούν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τα αποκαλύψουμε αργότερα», είπε.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα δίκτυο σωλήνων θέρμανσης που τοποθετήθηκε κάτω από το δάπεδο τον 19ο αιώνα.

Un sarcófago es descubierto en la catedral de Notre Dame

Σε ό,τι αφορά στη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει τη σορό ενός ανώτατου εκκλησιαστικού στελέχους. Χρονολογείται δε, από τον 14ο αιώνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν και  πέρασαν μία κάμερα στο φέρετρο και εντόπισαν υπολείμματα φυτών κάτω από το κεφάλι του νεκρού μαζί με τρίχες και κομμάτια από ύφασμα αλλά δεν υπήρχε κάποια ένδειξη που να ταυτοποιεί τη σορό.

Encuentran un antiguo sarcófago de plomo con forma humana en el interior de la catedral de Notre Dame de París

Ο Dominique Garcia, πρόεδρος της Inrap, είπε ότι θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεστ DNA.

Πρόσθεσε όμως, ότι «Μια σαρκοφάγος που περιέχει ανθρώπινο σώμα δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο. Αυτά είναι ανθρώπινα υπολείμματα, και ενώ εξετάζουμε τη σαρκοφάγο και αναλύουμε τη σορό και άλλα αντικείμενα μέσα, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό».

Σημείωσε δε, πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πού θα ταφεί εκ νέου η σορός μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Είναι πιθανό να ταφεί εκ νέου κάπου στον καθεδρικό ναό».

Encuentran un sarcófago con forma humana en Notre-Dame

Προηγούμενο άρθροBeth Hart live in Athens.
Επόμενο άρθροNew movie : THE NORTHMAN.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.