ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ: THE BREAST CANCER AWARENESS ISSUE

Ο μήνας Οκτώβριος, ο μήνας πρόληψης ενημέρωσης και αποκατάστασης του καρκίνου του μαστού έχει καθιερωθεί ως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στις γυναίκες.
Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.
Η Αναστασία είναι μία από αυτές τις γυναίκες!
Μία μαχήτρια της ζωής και του ίδιου του καρκίνου που αντιμετώπισε, πολέμησε και κατάφερε πια να του χαμογελά.
Μία γυναίκα, τρανταχτό παράδειγμα, για όλες εμάς τις γυναίκες. Με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και τσαγανό αντιμετώπισε και θεράπευσε την νόσο, που στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Οι 2000 από αυτές, πεθαίνουν. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.
Η Αναστασία πρεσβεύει την ημέρα αυτή, τον μήνα αυτό, την ίδια τη ζωή και φυσικά είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που βγήκαν νικήτριες και απέκτησαν «παράσημα» που θα είναι περήφανες για μια ζωή!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, το όνομα σου… αναστήθηκες μέσα από τις στάχτες του ζωδίου σου, καρκίνος και αυτός, όμως τελικά η ζώη είναι μία και πάντα ανθίζει και θεριεύει και παραδειγματίζεται από γυναίκες σαν και εσένα.
Ο σκοπός σου λοιπόν….να διαδώσεις ότι η ομορφιά είναι η ίδια η ΖΩΗ!

 

Είσαι μία γυναίκα που αντιπροσωπεύεις απόλυτα το μήνα Οκτώβριο και ταυτόχρονα, πρεσβεύεις την ουσία αυτού και του μηνύματός του. Τι έχεις να πεις σε όλες τις γυναίκες;

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις και να μην φοβόμαστε τις απαντήσεις. Η κίνηση αυτή είναι που θα σου σώσει την ζωή ή σε κάνει να αποφύγεις αυτό που πέρασα εγώ. Είναι μια απλή εξέταση, μια Μαστογραφία, που δεν κρατάει ούτε πέντε λεπτά. Με μια λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ.

 

Τι σημαίνει για εσένα αυτός ο μήνας; Πως θεωρείς ότι πρέπει να αφυπνιστούν, να ενημερωθούν, όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και η κοινωνία και να αντιμετωπιστεί αυτή η μορφή καρκίνου;

Για εμένα προσωπικά αυτός ο μήνας, από το 2017 που νόσησα, σημαίνει “αγώνας δρόμου”. Σημαίνει, να μπορέσω να βοηθήσω όσες περισσότερες γυναίκες μπορώ, μέσω της δικής μου εμπειρίας, με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα αυτή η φωτογράφιση που κάναμε μαζί. Στο κομμάτι της γενικότερης ενημέρωσης, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν επί καθημερινής βάσης spot στην τηλεόραση, όχι μόνο τον Οκτώβριο, να μιλάνε οι Γυναίκες που έχουν νοσήσει, να μη ντρέπονται. Υπάρχουν γυναίκες που κρύβουν ότι νόσησαν ή ότι βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας τους. Τέλος το μεγαλύτερο βάρος, πρέπει να το επωμιστεί η Πολιτεία και να παρέχει σωστές υποδομές τα κατάλληλα μηχανήματα σε Δημόσια Νοσοκομεία διότι μόνο η Μαστογραφία είναι μια ακριβή εξέταση και εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν συνεχώς «ανοιχτές» ημερομηνίες για ραντεβού εξέτασης κι όχι αναμονή μέχρι και έξι μήνες.

Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού, τι ακριβώς είναι, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, πως μπορούν να ενημερωθούν οι γυναίκες και πως να αντιμετωπίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου που είναι η πιο διαδεδομένη μορφή του;

Σίγουρα γιατρός δεν είμαι, αλλά ο συγκεκριμένος Καρκίνος έχει πολλά ποσοστά κληρονομικότητας από όσο γνωρίζω. Οπότε μια εξέταση μπορεί να δείξει εάν υπάρχει προδιάθεση ή όχι. Τώρα τι ακριβώς είναι δεν μπορώ με ακρίβεια να σας απαντήσω. Ο δικός μου όγκος ήταν οκτώ εκατοστά, έκανα αμέσως αφαίρεση και στη συνέχεια χημειοθεραπείες. Δε μπήκα στην διαδικασία να το “ψάξω” περισσότερο. Έπρεπε είχα προλάβει την διάγνωση και εφόσον το «βρήκα» αργά, δεν ασχολήθηκα, είχα άλλα θέματα να αντιμετωπίσω. Έχω στο πλάι μου και ακούω τον Ογκολόγο μου και κάνω αυτά που πρέπει κάτω από τις οδηγίες του.

Ως προς την αντιπετώπιση; Ψυχραιμία κορίτσια και αισιοδοξία. Η Ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο!

Πως θεωρείς εσύ, ότι μπορεί να βοηθήσει και να «αγκαλιάσει» η κοινωνία τις γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή;

Η κοινωνία ε; Κοίτα ,παρόλο που ζούμε με μια Digital εποχή, υπάρχουν κάποια «παλιά» κολλημένα μυαλά που δεν λένε καν την λέξη Καρκίνος. Θα ακούσεις ” η επάρατη νόσος, η κακιά αρρώστια, το «ξορκισμένο” και άλλους τέτοιου τύπου χαρακτηρισμούς, γι ´αυτό πιστεύω ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να μας “αγκαλιάσει” η κοινωνία. Μάλλον εμείς αγκαλιάζουμε και αφυπνίζουμε και την Κοινωνία και την Πολιτεία, από την στιγμή που έχουμε το θάρρος να «βγούμε» και να το μοιραστούμε, να το φωνάξουμε αν θες: ΝΑΙ ΡΕ, έχω Καρκίνο και είμαι εδώ να το παλέψω. Κακά τα ψέματα, όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού μας, είμαστε μόνες μας. Να σου πω και κάτι; Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να με «αγκαλιάσει» καμία κοινωνία που πιστεύει ότι έχω την “κακιά αρρώστια” και να σταυροκοπιέται όταν γυρίζω την πλάτη.

 

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Θα μιλήσω για τον εαυτό μου διότι δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο που έχουμε περάσει καρκίνο.

Εγώ ήμουν κάπως “συνηθισμένη” με γιατρούς κι εξετάσεις, επειδή το 2013 διαγνώστικα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ένα Αυτοάνοσο Νόσημα μη Αναστρέψιμο. Παρόλες τις εξετάσεις που είχα κάνει, ουδέποτε είχα κάνει Μαστογραφία.

Ένα βράδυ λοιπόν, ξαπλωμένη στο καναπέ, έπαιζα με ένα γατάκι που είχα υιοθετήσει από τον δρόμο. Αυτό με την πατουσίτσα του, μου πίεσε λίγο το στήθος. Αισθάνθηκα εκείνη την στιγμή ότι κάτι θέλει να μου πει η γάτα μου. Αμέσως πήγα στην φίλη μου στο Φαρμακείο και εκείνη επειγόντως με έστειλε για Μαστογραφία και από την εξέταση που έκανα, κατάλαβα ότι κάτι κακό συμβαίνει. Το επιβεβαίωσε και ο γιατρός που μου έκανε και τον υπέρηχο. Όγκος οκτώ εκατοστά!

Όταν έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ήμουν ήδη σίγουρη για το αποτέλεσμα, οπότε το αντιμετώπισα ψύχραιμα. Αυτό που με ενδιέφερε πλέον, ήταν να δω πως θα προχωρήσω.

Μονόδρομος… Ολική Αφαίρεση Μαστού.

 

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του συντρόφου σου στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Δεν είχα σύντροφο όταν διαγνώστηκα, είχα όμως σε όλη την φάση και διαδικασία της χημειοθεραπείας. Όλα μια χαρά, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, εξάλλου όπως προείπα, με γνώρισε μετά το χειρουργείο.

 

Ποια ήταν η αντίδραση σου μόλις συνήλθες από την νάρκωση μετά το χειρουργείο;

Να σηκωθώ και να περπατήσω στον διάδρομο μόλις επέστρεψα στο δωμάτιο. Βέβαια δεν ήξερα ότι είχα παροχέτευση και μάλιστα δύο μπουκάλια και τα πήρα όλα σβάρνα.

 

Πως αντιμετώπισες την περίοδο των χημειοθεραπειών και την πτώση των μαλλιών σου;

Ομολογώ ότι αυτή η περίοδος ήταν η πιο δύσκολη. Εγώ γενικά ήμουν κατά των φαρμάκων και μου ήταν πολύ δύσκολο να βάλω στο σώμα μου άγνωστη και συγχρόνως τόσο δυνατή φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, δεν γνώριζαν οι γονείς μου για το χειρουργείο( τους το είχα κρύψει), οπότε έπρεπε να τους το πω, λόγω περισσότερο της αλλαγής εμφανισιακά που θα ήτανε εμφανές. Όμως όταν ξεκίνησα δεν με ενόχλησε καθόλου η πτώση των μαλλιών. Αντιθέτως συνέχισα κανονικά τις δραστηριότητες μου, φορώντας ένα καπελάκι με το μότο μου: « You Only Live Once. Σε απλά Ελληνικά YOLO.»

 

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που το έκρυψες από την οικογένεια σου, τους γονείς σου. Γιατί;

Επειδή η μαμά μου έχει χάσει την δική της μαμά από Καρκίνο του Μαστού, την γιαγιά μου δηλαδή. Ήταν μόλις 64 χρόνων και μόνο στο άκουσμα του νοσοκομείου Μεταξά, η μαμά μου δεν περνούσε ούτε από έξω.

Στην αρχή το γνώριζαν μόνο η αδερφή μου και οι ανηψιές μου και σχεδόν όλο το οικογενειακό μου κοντινό περιβάλλον αλλά στους γονείς μου δεν το είχα πει μέχρι την Χημειοθεραπεία. Δηλαδή όταν έκανα την επέμβαση δε γνώριζαν τίποτα. Δεν ήθελα να τους στενοχωρήσω, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν ποτέ και το πιο ήσυχο παιδί που υπήρξε. Έχω κάνει χειρουργείο στα εικοσί μου, με δωδεκα ώρες νάρκωση μετά από εργατικό ατύχημα. Παραλίγο να χάσω τρία δάχτυλα από το δεξί μου χέρι. Οπότε καταλαβαίνεις ότι γενικά δεν τους έχω αφήσει σε ησυχία και γενικά δεν θέλω να στενοχωρώ τους ανθρώπους που αγαπάω. Καρκίνος βλέπεις και στο ζώδιο!!!

 

Υπάρχουν δυστυχώς πολλές γυναίκες που δεν κατάφεραν να βγουν νικήτριες από την μάχη που και εσύ η ίδια έδωσες. Πως αντιμετωπίζεις πια τη ζωή, τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους αλλά και τα νοσοκομεία;

Σίγουρα έχω αλλάξει στάση ζωής. Έχω αφήσει πίσω μου ότι με χαλάει. Από τοξικούς και παρτάκηδες ανθρώπους, μέχρι και “φίλους” πολλών ετών. Δεν ασχολούμαι με το τι κάνει ο ένας και ο άλλος, τι λέει ο κόσμος για εμένα, κοιτάζω να είμαι καλά με τον εαυτό μου και να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια. Δεν με ενδιαφέρουν τα υλικά πράγματα, ούτε τα ακριβά κινητά, ακίνητα και αυτοκίνητα. Κανείς δεν τα έχει πάρει μαζί του. Καρατσεκαρισμένο!!

Είμαι Δωρήτρια Οργάνων από το 2010, είμαι Εθελόντρια στην ΕΔΟΚ Νίκαιας (Ειδική Ομάδα Κρίσεων), διατηρώ το No 1 Web Radio for Disabled με Μουσικούς Παραγωγούς ΑμεΑ και με μια καταπληκτική ομάδα επτά χρόνια τώρα, που έμειναν δίπλα μου στα δύσκολα και δεν το έβαλαν στα πόδια. Έχω φτιάξει έναν δικό μου κόσμο χωρίς μιζέρια και δηθενιές. Είμαι ευγνώμων που ξυπνάω το πρωί και αντικρίζω τον ήλιο, όταν δυστυχώς κάποιες γυναίκες δεν τα κατάφεραν. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτήν τη ζωή. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε!

 

Δημιούργησες ένα καινοτόμο πρόθεμα εμπνευσμένη από το «ταξίδι» σου και ευαισθητοποιημένη για τις γυναίκες που έχουν κάνει και αυτές το ίδιο «ταξίδι» με εσένα. Μίλησε μας για αυτή την καινοτομία.

Χωρίς να θέλω να φανώ μελό, εξάλλου δεν μου πάει κιόλας, θέλω να αφήσω ένα έργο πίσω μου, όταν φύγω από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ο Καρκίνος για εμένα ήταν ένα δυνατό τράνταγμα, ώστε να κάνω διάφορες σκέψεις. Ξέρεις μου αρέσει να μην κάνω ότι κάνουν οι άλλοι. Θέλω να καινοτομώ, να κάνω πράγματα που δεν υπάρχουν. Έτσι ξεκίνησα και το Ραδιόφωνο, το Steki Radio. Δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.

Μπαίνοντας λοιπόν για τα καλά στο πρόβλημα, είδα ότι υπήρχαν κάποια κενά πρακτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις Γυναίκες που δεν έχουν ή δεν θα κάνουν αποκατάσταση. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να “εκμεταλλευτώ” την τεχνολογία 3D Printing, τρισδιάστατη εκτύπωση δηλαδή ενός προθέματος.

Έπρεπε να είναι ελαφρύ, να μην υπάρχει πρόβλημα με τον ιδρώτα και επιτέλους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θάλασσα. Να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο χωρίς να ντρεπόμαστε που λείπει το ένα μας στήθος ή και τα δύο πολλες φορές και να μην μπαίνουμε στην θάλασσα ή στην πισίνα με μπλούζα.

Έτσι αφού βρήκα τους κατάλληλους συνεργάτες και πάνω από όλα φίλους, μετά από δύο χρόνια έρευνας από τον Ανδρέα Καράμπελα και τον Δούκα Γαλανό, γεννήθηκε το 3D Breast Prexifes by Anastasia Sarantidou. Ένα πρόθεμα μαστού πάρα πολύ ελαφρύ, διάτρητο για να φεύγει το νερό, οικονομικά εφικτό για τις γυναίκες που το χρειάζονται (μιας και όλα που αφορούν την αποθεραπεία είναι πανάκριβα) και πάνω από όλα σε σχήμα αληθινού μαστού. Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη για αυτό το καινοτόμο προϊόν, που πήραμε και πιστοποίηση καινοτομίας από τον ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας)

Με λίγα λόγια είμαι Εφευρέτης!!!

Ήδη έχουν δοθεί δωρεάν κάποια τεμάχια στην Αθήνα, την Κρήτη, την Κύπρο, την Καβάλα και το feedback που λαμβάνουμε είναι απίστευτο!!! Χαρίσαμε χαμόγελα, αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!!!!

Πιστεύω πολύ σε αυτήν την καινοτομία και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να διατεθεί σε όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται!

Μοιράσου μαζί μας τους συνεργάτες σου, τους ανθρώπους που σε βοήθησαν, όχι μόνο στο εγχείρημα αυτό, αλλά και κατά την διάρκεια της θεραπείας σου.

Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχω δίπλα μου ανθρώπους που έχουμε κοινά οράματα. Ο Ανδρέας Καράμπελας, ο Δούκας Γαλανός με την εταιρεία τους AD3Ddesigns έκαναν την έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προθέματος και τους ευχαριστώ ακόμη μια φορά δημόσια. Ο καλός μου φίλος και συνεργάτης Γρηγόρης Μπουγάς και η εταιρεία του Prootos σχεδίασε το υπέροχο λογότυπο. Έχω την τύχη να με τιμάει με την φιλία του ο Κλινικός Ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας που είναι ο Επιστημονικός μας Σύμβουλος. Το δεξί μου χέρι και η βοήθεια μου στα πάντα Μαριάννα Διακομανώλη. Την Δήμητρα Κατσαφάδου που έχει φτιάξει ειδικά για εμάς κρέμα ανάπλασης για γυναικες που έχουν προβεί σε μαστεκτομή και την δίνει εντελώς δωρεάν. Και βεβαίως η αγαπημένη μας Μαρία Κορινθίου που ετοιμάζει μαγιό μαστεκτομής by Maria Korinthiou Collection!

Θέλω να κάνω και μια ξεχωριστή αναφορά σε μια πολύ καλή μου φίλη, την Αλίκη Δανάλη, που αγκάλιασε το Ραδιόφωνο μου, το Steki Radio, από την πρώτη ημέρα και έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και φυσικά την Μαρία Κορινθίου!Τους ευχαριστώ όλους πολύ πολύ!!!!

Τέλος το μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του κόσμου πάει στην οικογένεια μου.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και της θεραπείας μου και της αποθεραπείας μου, ήταν δίπλα μου η αδερφή μου, οι ανηψιές μου, μια πολύ καλή γειτόνισσα, ο σύντροφός μου.

ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ σας ευχαριστώ!

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω σε εσας! Στους γονείς μου, που είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και παρ´όλα αυτά μου έδιναν δύναμη να περάσω το δύσκολο κομμάτι των Χημειοθεραπειών.

 

Εκτός από την υπέροχη φωτογράφιση σου που μοιράστηκες μαζί μας τα σημάδια σου, τα σημάδια- παράσημα ζωής και αγωνιστικότητας , κλείνοντας αυτή την υπέροχη συνέντευξη, θα θέλαμε να μας χαρίσεις ένα αισιόδοξο μήνυμα που να απευθύνεται στις γυναίκες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο των θεραπειών και της αποκατάστασης.

Κορίτσια YOLO!!Αισιοδοξία, Χαμόγελο, Ψυχραιμία και Καλή Ψυχολογία!!! Η ΟΥΛΗ ΜΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ! Μακριά τοξικοί άνθρωποι και ότι μας «χαλάει» το πετάμε από την ζωή μας. Μην πείτε ποτέ: Γιατί σε εμένα;

Γιατί στα ζόρικα, οι ζόρικοι προχωρούν!!!

Και μην στενοχωριέστε ούτε για τα μαλλιά, ούτε για τα φρύδια. Για όλα υπάρχει λύση!

 

*Ευχαριστώ πολύ το ArtMe Magazine για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου και μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω κι εγώ το δικό μου μήνυμα.

Προηγούμενο άρθροΕνας χρόνος χωρίς τη Φώφη Γεννηματά
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Τίθεται Σε Ισχύ Ο Χάρτης Των Ηνωμένων Εθνών