“Αναπηρία και Πολιτισμός. Ορατότητα και Αναπαράσταση. Τίποτα το ειδικό στο διαφορετικό”. Στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης για την ελληνική κοινωνία: Sοciety Uncensored.

Μπορούμε να δούμε την εκδήλωση στο Onassis Channel στο YouTube από την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00.

“Η καθημερινότητά μου χρειάζεται πολύ χιούμορ και πολύ σκληρή πέτσα”. Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία; Το “Society Uncensored 02” συνεχίζεται με μια συζήτηση χωρίς φίλτρα για ένα θέμα επιτακτικό. “Ευελπιστώ και θέτω ως στόχο μονίμως η κοινωνία να βλέπει ένα ανάπηρο άτομο όχι ως ένα ποσοστό επιτροπής, αλλά ανθρωποκεντρικά. Και να αναγνωρίζει τις εμπειρίες και την προσωπικότητα του καθενός μεμονωμένα, ως μοναδικότητες.”

Αφαιρώντας όλα τα φίλτρα από τη συζήτηση περί του αναπηρικού ζητήματος, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στην ψηφιακή σειρά Society Unsencored ένα επεισόδιο με τίτλο “Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση”, στο οποίο εξερευνάται η θέση των αναπήρων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία και η σχέση τους με την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από μια συνάντηση πολιτών, αναπήρων και μη, η οποία θέτει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζει και προτείνει πρακτικές και λύσεις για ένα συμπεριληπτικό μέλλον, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

Το επεισόδιο είναι πλήρως προσβάσιμο και συνοδεύεται από Ανοιχτή Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη, ενσωματωμένη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπότιτλους για άτομα με ακουστική βλάβη.

Διάρκεια: 58′

Συμμετέχουν:
Κατερίνα Βρανά (stand-up comedian),Έλη Δρίβα (ηθοποιός), Θάλεια Κιούση
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας Athens Pride–Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας),
Μέντη Μέγα (χορογράφος), Παναγιώτης Παράσχου (χορευτής).
Συντονίζει ο Σπύρος Νταντανίδης, Κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Περπατώ”, Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”.

Εμφανίζονται:
Αντιγόνη Καρνεσιώτη (Ψυχοπαιδαγωγός, Σκηνοθέτρια και Σεναριογράφος του ”
Handbrake”), Χρήστος Καρράς (Σύμβουλος Βιωσιμότητας και Πράσινης Πολιτικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μπετίνα Παναγιωτάρα (Ερευνήτρια Χορού, Δραματουργός), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Καλλιτέχνης, Ιδρυτής Liminal Access),
Πατρίτσια Τόσκα (Φαρμακοποιός, Συνδημιουργός του “Handbrake”), Γρηγόρης Χρυσικός (Υπάλληλος γραφείου, Αθλητής, Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool
Crips”).

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σενάριο και Έρευνα: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Σπύρος Νταντανίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαρρής
Οργάνωση Παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια Περιεχομένου: Ελιζαμπέττα Γεωργιάδου
Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Αγγελική Αυγέρη, Χριστίνα Αντσακλή
Καλλιτεχνική Επίβλεψη Motion Graphics: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Animation: Ζίνα Παπαδοπούλου (Ovalimage Animation & Design)
Επιμέλεια υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας
Μετάφραση και υποτιτλισμός: Authorwave
Μουσικό κομμάτι:Kostadis
Still Photographer: Παύλος Φυσάκης
Διερμηνείς Ε.Ν.Γ.: Μανουέλα Καγιοπούλου, Άννα Λιάκου

Προηγούμενο άρθροΑποκριά 2023 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Επόμενο άρθροΑποκριάτικο πάρτι στο FAUST με τους Blueballs
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος