Επισκέψιμοι είναι πλέον οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, καθώς η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) παρέδωσε στο κοινό τα τρία υποβρύχια Μουσεία.
Η Αμαλιάπολη είναι κωμόπολη στον Δυτικό Παγασητικό κόλπο, πλησίον του Αλμυρού, στην θαλάσσια περιοχή της οποίας έχουν εντοπισθεί θέσεις τριών (3) ναυαγίων της ύστερης αρχαιότητας και των μέσων χρόνων! Συγκεκριμένα τα σημεία αυτά είναι ο ορμίσκος Τηλέγραφος, το ακρωτήριο Γλάρος Νηών και η νησίς Κίκυνθος. Ας σημειωθεί πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει ένα πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων των κλασσικών, ελληνιστικών, μέσων και νεώτερων χρόνων, τα οποία συνθέτουν ένα Ολοκληρωμένο Υποθαλάσσιο Πάρκο Επισκέψιμων Ενάλιων Χώρων.
Στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήθησαν εγκαίνια των τριών υποβρυχίων Μουσείων στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που αποδίδουν τα υποβρύχια μουσεία στους επισκέπτες της περιοχής. Το 2019 αναλάβαμε την να αναδείξουμε και να αποδώσουμε αναπτυξιακή δυναμική και να κάνουμε επισκέψιμα αυτά τα ναυάγια […] Πιστεύουμε ότι τα τρία υποθαλάσσια μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας». Από την άλλη η Υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη τόνισε: «Πρόκειται για μία προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια, από το 2020 ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες με το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να δοθούν 22 εκατομμύρια για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων […] Στη Θεσσαλία γίνεται ένα εξαιρετικό έργο ανάδειξης του καταδυτικού τουρισμού.»
Οι τρεις (3) αυτοί επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι συνιστούν έργα πρωτοποριακά, όχι μόνο για τα δεδομένα του νομού της Μαγνησίας, αλλά και όλης της ελληνικής επικράτειας. Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος και υπεύθυνος του κλιμακίου Αμαλιαπόλεως Αχ. Διονυσόπουλος δηλώνει πως το έργο των υποβρυχίων Μουσείων προσβλέπει στο «να αναδείξουμε την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά μας και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το καταδυτικό κοινό και πρωτίστως την τοπική κοινωνία για την αξία και την ανάγκη προστασίας της, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη».
Για την κατάδυση και πλοήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους χρησιμοποιούνται ειδικοί μικροί φορητοί υπολογιστές (tablets) ενώ για όσους δεν δύνανται να καταδυθούν για διαφόρους λόγους, υπάρχει σύστημα εικονικής πραγματικότητας, ώστε να πραγματοποιήσουν μια ψηφιακή βουτιά στα ναυάγια, στα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού που λειτουργούν στη στεριά. Οι επισκέπτες, λοιπόν, δύνανται να καταδυθούν μέσω καταδυτικών κέντρων υπό την επίβλεψη αρμοδίου κλιμακίου και να περιηγηθούν στην νησίδα Κίκυνθο που ευρίσκονται αμφορείς της μέσης περιόδου της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που προέρχονταν από πλοίο που ναυάγησε μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα μ.Χ. Στον δε Τηλέγραφο κείνται κατάλοιπα ναυαγίου της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος αιώνας μ.Χ.), ενώ ο Γλάρος διαθέτει την πιο εντυπωσιακή αρχαιολογική περιοχή, την οποία κοσμούν αρχαίες άγκυρες (το μεγαλύτερο στην ελληνική επικράτεια) και αμφορείς του 12ου αιώνα μ.Χ.