Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα στο Μέγαρο Μουσικής

Το μοιρολόι της Παναγίας-Ο ανθρώπινος πόνος στο θείο δράμα

Το ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον ελληνικό χώρο Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγίας είναι ένα μεσαιωνικό μακροσκελές ομοιοκατάληκτο στιχούργημα λόγιας προέλευσης και εντυπωσιακά πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Επηρεασμένο από τις σχετικές περικοπές των Ευαγγελίων και την υμνογραφία της εκκλησίας αποτελεί έναν ανθρωποκεντρικό αφηγηματικό θρήνο για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον σταυρικό του θάνατο, ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας. Τραγουδισμένο από τις γυναίκες γύρω από τον «τάφο» του Χριστού, κατά το ήθος και το ύφος των οικείων τους κοσμικών μοιρολογιών, εκφράζει τη συμπόνια, την ταύτισή τους με τη μητρική, ανθρώπινη πλευρά της Παναγίας. Στη συναυλία επιχειρείται για πρώτη φορά να αποδοθεί όλο το κείμενο, συνδυάζοντας τις περισσότερες από τις γνωστές παραλλαγές του μοιρολογιού σε μία ενιαία αφηγηματική ροή.

 

Με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δ. Σαμίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

  • Κυριακή 17.04.2022, 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€8.00 Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι

€12.00

€18.00

 

Δόμνα Σαμίου | Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Cantate Domino

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα σύνολα μουσικής δωματίου στη χώρα μας, με ευρύ ρεπερτόριο και εξίσου ευρεία καλλιτεχνική δράση. Ορμώμενοι από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι τέσσερις μουσικοί μαζί με τη διακεκριμένη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου επιχειρούν να προσπελάσουν τη «μαγική» μετουσίωση του ήχου σε λόγο πνευματικό και οικουμενικό. Όχημά τους είναι τα αειθαλή έργα του Φραντς Σούμπερτ και του δικού μας άοκνου μουσουργού Φίλιππου Τσαλαχούρη που, αν και τα χωρίζουν δύο περίπου αιώνες, συνυπάρχουν  με τον πιο ειλικρινή και άμεσο τρόπο στο πρόγραμμα της βραδιάς.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

  • Δευτέρα 18.04.2022, 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€8.00 Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι

€12.00

€18.00

Athens QT- Cathariou

Requiem W. A. Mozart

Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Θείου Πάθους η φετινή πασχαλινή συναυλία εστιάζει στην έννοια του τραγικού. Εξέχοντες λυρικοί καλλιτέχνες υπό την μπαγκέτα του καταξιωμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη ερμηνεύουν με γνώση και έμπνευση περιώνυμα έργα των Μπραμς, Βάγκνερ και Μότσαρτ, αναδεικνύοντας  αγωνιώδεις χειρονομίες, παθιασμένες μελωδίες και εκρηκτικές συγκρούσεις που τα διέπουν. Αιχμή του δόρατος είναι το συγκινητικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, το κύκνειο άσμα του σύντομου αλλά ανυπολόγιστου σε προσφορά και αξία βίου.

 

19:30 Δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

Ομιλητής: Τίτος Γουβέλης

 

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  • Τετάρτη 20.04.2022, 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€9.00 φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμΕΑ, 65+ & πολύτεκνοι

€14.00

€22.00

€28.00

€36.00

€42.00

€50.00

ΚΟΑ 2020-21

Προηγούμενο άρθροΗ ΙΜΑΝΥ σε ένα εντυπωσιακό κοντσέρτο για μία φωνή και 8 τσέλο!
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: ” Από κοινού και εξίσου “.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.