Από το Μπρίστολ μέχρι και το μακρινό Βαλπαραΐσο, ο Ιndependent επιλέγει τις πέντε καλύτερες πόλεις για τους street artists, ή αλλιώς, όπως αναφέρει, τους προορισμούς που αποτελούν «καλλιτεχνική δήλωση». Ανάμεσά τους και η ελληνική πρωτεύουσα, η δικιά μας Αθήνα!
Μετά βίας μπορείς να περπατήσεις σε ένα δρόμο στο κέντρο του Βερολίνου, χωρίς να δεις κάποιο έργο τέχνης στους τοίχους. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτά που ξεχωρίζουν. Όπως τα 1,3 χλμ του Τείχους του Βερολίνου που είναι καλυμμένα από 105 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Βρίσκονται εκεί από το 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του.
Στην ελληνική πρωτεύουσα το γκράφιτι έχει λάβει πολιτικό χαρακτήρα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα του προσφυγικού δράματος. Μάλιστα η Alternative Athens προσφέρει ξεναγήσεις στις περιοχές με τα καλύτερα street art δημιουργήματα όπως στο Γκάζι, το Μοναστηράκι, του Ψυρρή και το Θησείο.
Η τέχνη του δρόμου απογειώθηκε τη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Βαλπαραΐσο της Χιλής. Όταν οι μαθητές ζωγράφισαν τις πρώτες τοιχογραφίες ως μια δήλωση ότι η τέχνη πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ πολλά έργα καταστράφηκαν αλλά σήμερα η πόλη είναι και πάλι πολύχρωμη. Η Valpo Street Art Tour θα σας πάει δωρεάν για ξενάγηση στο Μουσείο Open Sky, ένα μουσείο πραγματικά ανοιχτό στον ουρανό! Εκεί κάθε τοίχος έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί.
Θα βρείτε φεστιβάλ τέχνης του δρόμου σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη είναι το Upfest, που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο Μπρίστολ, το σπίτι του Banksy. Φέτος πάνω από 300 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν και ζωγράφησαν τους τοίχους του. Μερικά από τα έργα γίνονται σε προσωρινές επιφάνειες ενώ άλλα παραμένουν στους δημόσιους χώρους και τα κτίρια όλη τη χρονιά μέχρι και το επόμενο φεστιβάλ.
Στην σύγχρονη εποχή αποτελούσε μορφή βανδαλισμού αλλά από τα αρχικά της στάδια μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί σε είδος τέχνης. Άνθρωποι οικειοθελώς δίνουν τους άχαρους τοίχους τους σε καλλιτέχνες που δημιουργούν, πραγματικά, έργα τέχνης!
Το γκράφιτι δεν είναι μουντζούρες στους τοίχους, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο και Ελλάδα (οι γνωστές μας τοιχογραφίες) και στους σύγχρονους καιρούς αναπτύχθηκε παράλληλα με το χιπ χοπ.
Το graffiti στην Αθήνα είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η πόλη! Στην αρχαιότητα μάλιστα αυτού του είδους η τέχνη ήταν λαξευμένη σε κτήρια.
Στην πραγματικότητα η λέξη “graffiti” προέρχεται από το ελληνική λέξη “γραφή”.
Το graffiti κατά το πέρασμα του χρόνου εξυπηρετεί, διαφορετικούς σκοπούς, γενικά όμως πρόκειται για μια μορφή αντίδρασης και διαμαρτυρίας μέσω της σύγχρονης τέχνης, ανάλογα την εποχή και τα δεδομένα της.
Σε όλο τον κόσμο, το graffiti είναι κυρίως σύγχρονο έργο τέχνης νέων παιδιών των οποίων οι υπογραφές σε όλες τις πόλεις μοιάζουν με κραυγή απογοήτευσης ή και απόγνωσης σε έναν κόσμο που δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους.
Πολλά από τα graffiti της πρωτεύουσας είναι εξαιρετικά έργα και η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας κάποια από αυτά μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία.