Η 15η έκδοση του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 22 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 17 και 18 Ιουνίου στη Χαλκίδα, στις 20 και 21 Ιουνίου στη Λευκάδα και θα συμμετέχει και στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, στην Κρήτη, από τις 23 ως τις 25 Ιουνίου.
Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στα βιβλιοπωλεία Public και Polyglot, μεταξύ άλλων.
Όπως κάθε χρόνο, προσκαλούνται συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Λατινική Αμερική, Ισπανία και Πορτογαλία) προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνδιαλλαγούν με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα στις διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα: συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ, των οποίων η θεματική θα στρέφεται γύρω από τη μνήμη ως κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ του ελληνικού και του ιβηροαμερικανικού πολιτισμού.
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηροαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό.
Οι προσκεκλημένες και οι προσκεκλημένοι στην 15η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ:
Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό)
Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία)
Ελίσα Γκέρα (Μεξικό)
Θοδωρής Καλλιφατίδης (Ελλάδα)
Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα (Αργεντινή)
Πιλάρ Κιντάνα (Κολομβία)
Αλφόνσο Κρους (Πορτογαλία)
Χουάν Κρους (Ισπανία)
Αουρόρα Λούκε (Ισπανία)
Ελένα Μεντέλ (Ισπανία)
Φρανσέσκ Μιράλιες (Ισπανία)
Ντανιέλ Μορτντζίνσκι (Αργεντινή)
Νούρια Μπάριος (Ισπανία)
Αντρές Μπάρμπα (Ισπανία)
Αρτούρο Μπεριστάιν (Μεξικό)
Μαριάνα Μπερνάντες (Μεξικό)
Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα)
Χουάν Μαρία Πριέτο (Ισπανία)
Σέρχιο Ραμίρες (Νικαραγούα/Ισπανία)
Αρμάντο Ρομέρο (Κολομβία)
Ιρένε Σολά (Ισπανία)
Άνα Μαρία Σούα (Αργεντινή)
Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Κολομβία)
Οι περισσότερες δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση.
Η είσοδος σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.
Στις 13 Ιουνίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή στα καταλανικά.
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Από το 2012, πραγματοποιείται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης και από το 2022 στο Ναύπλιο και τη Χαλκίδα.
Το πολιτιστικό αυτό γεγονός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.
Κατά την 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ, ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τα 3.000 άτομα, ξεπερνώντας έτσι το νούμερο των συμμετεχόντων στις τρεις τελευταίες εκδόσεις του. Επιπλέον, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φτάσαμε σε πάνω από 61.000 άτομα και πετύχαμε ένα «post engagement» με πάνω από 12.000 ανθρώπους. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν έως ότου συμπληρωθεί η πλήρης χωρητικότητα και το 80% των εκδηλώσεων μεταδόθηκαν ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση στο κανάλι του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο YouTube.