Μεταξύ των καλλιτεχνών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη εποχή, ο Πικάσο είναι διάσημος για τη συνίδρυση του κυβισμού, ενός πρωτοποριακού κινήματος των αρχών του 20ού αιώνα, στο οποίο οι ζωγράφοι και οι γλύπτες εξέταζαν, αποδομούσαν και ανακατασκεύαζαν αντικείμενα σε αφηρημένες μορφές.

Ο άνθρωπος, ο μύθος, ο μισογύνης: οι πολλές πλευρές της ζωής και του έργου του Πάμπλο Πικάσο θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέτος, καθώς ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ γιορτάζουν την 50ή επέτειο από τον θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη.

To 2023 σηματοδοτεί την πεντηκοστή επέτειο του θανάτου του Πάμπλο Πικάσο και θέτει έτσι το έτος υπό το πρόσημο του εορτασμού του έργου του και της καλλιτεχνικής του κληρονομιάς στη Γαλλία, την Ισπανία και διεθνώς. Ο εορτασμός περιλαμβάνει συνολικά 42 εκθέσεις και εκδηλώσεις σε 38 μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες: δεκαέξι στην Ισπανία, δώδεκα στη Γαλλία, επτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο στη Γερμανία, δύο στην Ελβετία, μία στο Πριγκιπάτο του Μονακό, μία στη Ρουμανία και μία στο Βέλγιο.

«Στόχος μας, είναι να δικαιώσουμε την καλλιτεχνική κληρονομιά του Πικάσο και την εγκυρότητα του έργου του. Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που ορίζει τον 20ό αιώνα, που τον αντιπροσωπεύει με όλη τη σκληρότητα, τη βία, το πάθος, τις υπερβολές και τις αντιφάσεις του, αυτός είναι αναμφίβολα ο Πάμπλο Πικάσο. Θα μας επιτρέψει επίσης να τον αντιμετωπίσουμε από μια σύγχρονη οπτική γωνία, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε με τα σημερινά μάτια έναν καλλιτέχνη που εξακολουθεί να είναι ζωντανός 50 χρόνια μετά τον θάνατό του», δήλωσε ο Miquel Iceta, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, κατά την έναρξη του Έτους Πικάσο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 2022 σε εκδήλωση στο Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, μπροστά από την εμβληματική Γκουέρνικα του Πικάσο.

Ο υπουργός Miquel Iceta και η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Rima Abdul Malak περιέγραψαν το πρόγραμμα, στέκοντας μπροστά στην Γκουέρνικα, τον καμβά μήκους 7,5 μέτρων που φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1937 και θεωρείται από τους κριτικούς τέχνης ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς αντιπολεμικούς πίνακες στην ιστορία. Ο Πικάσο ολοκλήρωσε το εκτεταμένο έργο σε μόλις ένα μήνα, αμέσως μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης Γκερνίκα από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία του Φράνκο στις 26 Απριλίου 1937, όταν εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο Πικάσο έμαθε για τη θηριωδία δύο ημέρες αργότερα από μια μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που δημοσιεύτηκε στους New York Times, την οποία χρησιμοποίησε ως έμπνευση για τη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει φλόγες, τραυματισμένα ζώα, γυναίκες και παιδιά.

Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1881 και μοιράστηκε μεγάλο μέρος της πρώιμης καριέρας του μεταξύ Βαρκελώνης και Παρισιού. Είχε ήδη εγκατασταθεί στη γαλλική πρωτεύουσα όταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος το 1936 και ο καλλιτέχνης ορκίστηκε να μην επιστρέψει ποτέ στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της ζωής και της διακυβέρνησης του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Ο Τόμας Έντισον Πατεντάρει Τον Ηλεκτρικό Λαμπτήρα
Επόμενο άρθρο“Dragons’ Den”: Η συνέντευξη Τύπου πριν από την πρεμιέρα