Στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «45 μάστοροι 60 μαθητάδες», που θα προβληθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30 από την ΕΡΤ3, ο Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει στο Γεράκι Λακωνίας και επιχειρεί να μάθει τα μυστικά της υφαντικής.

Η υφαντική τέχνη στον όρθιο αργαλειό έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σήμερα στο Γεράκι Λακωνίας από επίμονες υφάντρες, οι οποίες κατάφεραν μάλιστα, να εντάξουν το στοιχείο στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα λειτουργούν μια πειραματική δομή υφαντικής τέχνης, όπου μαθαίνουν σε γυναίκες κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα, την τέχνη του όρθιου αργαλειού.

Στο νέο επεισόδιο του 45 Μάστοροι 60 Μαθητάδες, ο Χρήστος προσπαθεί να ανακαλύψει ανάμεσα στα νήματα των αργαλειών τα μυστικά των επίμονων αυτών υφαντριών, προσπαθεί να «ρίξει» κι αυτός ένα κιλίμι ή, έστω ένα τσαντάκι, να μάθει κάποια πράγματα για την υφαντική τέχνη, αλλά κυρίως, να ανιχνεύσει αυτό που κρατάει ζωντανή την παράδοση στον τόπο αυτό ως σήμερα. Μαζί με το Χρήστο, ο θεατής θα μυηθεί στα μυστικά της ύφανσης στον όρθιο αργαλειό, θα αναγνωρίσει την σχέση της υφαντικής τέχνης με την ανάπτυξη του χωριού αλλά και τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτό, και θα εκπλαγεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι νέες κι οι παλιές υφάντρες, τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ
Σκηνοθεσία – Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης
Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης
Μοντάζ – Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης
Σύνθεση Μουσικής – Sound Design: Γεώργιος Μουχτάρης
Τίτλοι αρχής – Graphics: Παναγιώτης Γιωργάκας
Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης
Ενδυματολόγος Χρήστου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Τσεσμεντζής
Γραμματεία Παραγωγής: Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου

 

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Ο Ιταλός Συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι
Επόμενο άρθροΠρώτο κανάλι ο ΑΝΤ1 το διάστημα 20-27 Νοεμβρίου