12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αίγινας.

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Από  την Κοινωφελή Επιχείρηση  του Δήμου Αίγινας ανακοινώνεται  το πρόγραμμα  των παραστάσεων του 12ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22  ΙΟΥΛΙΟΥ:  « Η Αίγινα  στον κινηματογράφο 1958 -1966»

Η Αίγινα στον ελληνικό κινηματογράφο. Προβολή χαρακτηριστικών σκηνών από ταινίες που γυρίστηκαν στο νησί στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Σύλληψη και εκτέλεση: Μπήτρος Γεώργιος – Κορνέζος Ανέστης.
Μουσικό πρόγραμμα με τον Αιγινήτη μουσικό Ζαχαρία Παλαμήδη.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ  23  ΙΟΥΛΙΟΥ : «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΙΤΑ»
Willy Russell

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου με ιδιαίτερη αγάπη για το αλκοόλ. Μία νεαρή κομμώτρια, που θέλοντας να αλλάξει τη ζωή της αναζητά τη γνώση, θέλει να τα μάθει όλα. Δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους συναντιούνται -τυχαία άραγε;- για να αλλάξουν τελικά ο ένας τη ζωή του άλλου ολοκληρωτικά. Το ερώτημα είναι: ποιος εκπαιδεύει ποιον; Μια ρομαντική κωμωδία για την παντοτινή μάχη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Κουρλαμπάς
Μετάφραση-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Δραματουργική επεξεργασία:Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κουρλαμπάς
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Σκηνικά − Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Τιμές εισιτήριων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 13 φοιτητικό – ανέργων. Προπώληση 13 Ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ  24  ΙΟΥΛΙΟΥ ΄ Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Θέατρο για παιδιά)

Έτος 2022 ! Ένα παιδί πλησιάζει την γιαγιά Ανατολή και παρακολουθεί με λεπτομέρεια την τεχνική της και μέσα από τα ερωτήματα που της θέτει καθημερινά ξεδιπλώνεται μια ξεχωριστή σχέση .
Ο μικρός ήρωας του έργου βρίσκει απαντήσεις σε προσωπικά του ερωτήματα μέσα από την επικοινωνία τους .

Κάθε κλωστή της γιαγιάς Ανατολής αγγίζει την ψυχή όλων και προσθέτει λίγη γνώση και θάρρος φέρνοντας την ανεμελιά και την αισιοδοξία που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Η γιαγιά Ανατολή είναι ογδόντα οχτώ χρόνων πια … βλέπει πεντακάθαρα με τα ματιά της ψυχης , ακούει με την καρδιά της και πράττει με το μυαλό…
Μέρα και νύχτα , σιγοτραγουδώντας από το φωτισμένο δωμάτιο της ,υφαίνει μόνο μια λέξη …  Αγάπη

Kείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης
Παίζουν οι ηθοποιοί:  Μαρία Καμακάρη , Ειρήνη Βασιλοπούλου , Δημήτρης Πιέτρης, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν
Αφήγηση :   Βίκυ Τσιανίκα  .
Πρωτότυπη Μουσική:  Ματούλα Ζαμάνη
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη – Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Τιμή εισιτηρίου : 10 Ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ  27  ΙΟΥΛΙΟΥ: «Η Πεντάμορφη και το τέρας» (Θέατρο για παιδιά)

Η έμπειρη Κέλλυ Σταμουλάκη  σκηνοθετεί μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες αγάπης, που έχει συγκινήσει διαχρονικά μικρούς και μεγάλους και μας αποδεικνύει ότι όλα τα θαύματα μπορούν να συμβούν, αρκεί να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής.
Μια ιστορία που αποκτά ιδιαίτερο νόημα για μια γενιά που μεγαλώνει, αισθάνεται και γνωρίζει τον κόσμο με καταιγιστικούς ρυθμούς μπροστά σε μια οθόνη, μη μαθαίνοντας τους κώδικες ουσιαστικής επικοινωνίας της καρδιάς.
Το τραγούδι «Το Αθάνατο νερό» ερμηνεύει η ΕΥΡΥΔΙΚΗ
Σκηνοθεσία & Θεατρική διασκευή: Κέλλυ Σταμουλάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Φραγκολιάς, Έφη Κιούκη, Μανώλης Κονταξάκης, Ιωάννα Λαπέα, Περικλής Τσαμαντάνης.
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
Σκηνογραφία: Σάββας Πασχαλίδης
Σκηνικά: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Τιμές εισιτηρίων: 10 Ευρώ, προπώληση 9 Ευρώ.

ΣΑΒΒΑΤΟ  30  ΙΟΥΛΙΟΥ : «ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ»
Να έχω έναν άνθρωπο…

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός». Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.
Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.
Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου

Τιμές εισιτήριων: 15 ευρώ, 13 φοιτητικό – ανέργων . 13 ευρώ προπώληση.

ΚΥΡΙΑΚΗ  31 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ»
Νίκου Καζαντζάκη

Η παράσταση επιχορηγείται από την Περιφέρεια Αττικής στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.
Tο έργο διαδραματίζεται λίγο πριν την αυγή του 1900, όταν η Κρήτη ακόμα αγωνιζόταν να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό. Ο Καπετάν Μιχάλης, ηγέτης του χωριού του, έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά τη μοίρα της Κρήτης, και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, έχοντας ορκιστεί αδελφοσύνη με τον Νουρήμπεη. Η φλόγα όμως στην καρδιά του Καπετάν Μιχάλη πάντα του καίει τα σωθικά, και έχει ορκιστεί πως τα χείλη του χαμόγελο δε θα σχηματίσουν, αν δε λευτερωθεί η Κρήτη. Μα η ζωή του παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι.
Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Μανώλης Ιωνάς
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης
Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Σύνθεση μουσικής: Νένα Βενετσάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Παίζουν : Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μπάζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα
Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ  2  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: «Ο  λαγός και η χελώνα»  (Θέατρο  για παιδιά)

Ο Αίσωπος, παραμένει διαχρονικός και ψυχαγωγικός στο πέρασμα των αιώνων. Τα παραμύθια του παραμένουν τα πλέον δημοφιλή, αντέχουν στον χρόνο και μας δίνουν μαθήματα ζωής.
Σ’ αυτές τις αγαπημένες ιστορίες των παιδιών  ανήκει και «Ο λαγός και η Χελώνα», που μας μαθαίνει με βιωματικό τρόπο ότι το φυσικό ταλέντο δεν αρκεί και συχνά η κοπιαστική προσπάθεια κερδίζει. Έτσι η υπομονετική χελώνα μας, η Σταματία, θα κερδίσει τον αλαζονικό λαγό, τον Γρηγόρη στον αγώνα δρόμου, που θα διαγωνιστούν. Ο λαγός είναι γρήγορος πολύ, αλλά η χελώνα επιμένει και προσπαθεί! Ποιος άραγε πρώτος θα βγει;
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Μπονάτσσου, Γιώργος Πάππας, Αλέξανδρος Παππάς,
Μύριαμ Χρονοπούλου

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Θεατρική Διασκευή: Ελένη Καρβέλη
Μουσική: Γιώργος & Αλέξανδρος Παππάς
Σκηνικά: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Κοστούμια: Costume

Τιμές εισιτηρίων: 9 Ευρώ, προπώληση 8 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ  3  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: «Το αίμα νερό γίνεται»
Μαύρη Κωμωδία, Ρομαντική κομεντί, θέατρο του παραλόγου

Το έργο αποτελεί θέατρο του παραλόγου και θίγει τη σχέση ανάμεσα σε δύο βαμπίρ, που επιβιώνουν στο σήμερα, με όλες τις δυσκολίες των καιρών της σύγχρονης εποχής. Μέσα από μια αλληγορία καταστάσεων, σατιρίζονται συμβάντα της κοινωνικής κατάστασης των ανθρώπων, όπως αυτή, έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας, όπου επηρεάζει άμεσα τη ζωή των βαμπίρ. Ένα νέο Ελληνικό έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελληνική σκηνή,  με πληθώρα κοινωνικών μηνυμάτων, για την βία, τις διάφορες συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων και όχι μόνο, τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, αλλά και τις δυσκολίες που φέρνει η εξέλιξη, με τον άνθρωπο να είναι ένας ανέτοιμος διαχειριστής της. Ένα ευφυέστατο κείμενο, που προκαλεί άφθονο γέλιο, λίγο φόβο αλλά και στιγμές συγκίνησης στο κοινό.

Σκηνοθεσία/Συγγραφή: Οδυσσέας Κριθαριώτης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μανώλης Μαμαλάκης, Ελένη Μυλωνά, Αποστολία Σωτηρίου
Κοστούμια/Μακιγιάζ:   Δανάη Γιαννουλάκη

Τιμή εισιτηρίου: 8 Ευρώ.,

ΣΑΒΒΑΤΟ  6  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Η Όλια Λαζαρίδου σημειώνει: “Στο «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, ένας νεαρός φοιτητής που φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλλοντάς την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματίσει κανείς, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους.
Αυτά τα ερωτήματα καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογιέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που τη συνείδηση υπνωτίζει ο ήχος του πληκτρολογίου.
Παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι  κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φόρα και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία.

Τo σκηνικό της παράστασης είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.
Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου.

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Συντελεστές
Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus
Μετάφραση: Στέλιος  Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος

Τιμή  εισιτηρίου : 10  Ευρώ. (Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ                                                Αντώνης Τσιπιανίτης

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε… Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος
Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης
Ερμηνεία: Κατερίνα Διδασκάλου.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης
Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ – προπώληση 12 Ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ  8  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ :«Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας»

Η παράσταση είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στον αντρικό τρόπο σκέψης, μια ξεκαρδιστική διαδρομή στη ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα αισθήματά του.
Ο Γιώργος είναι ένας σημερινός άντρας που επιτέλους βρίσκει την γυναίκα των ονείρων του. Μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει να είναι μαζί της και την στιγμή που πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα από μια λάθος στροφή του μυαλού τα τινάζει όλα στον αέρα… Πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει το χαμό που δημιούργησε …

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος με καταιγιστικούς ρυθμούς δημιουργεί στη σκηνή ένα σύμπαν 30 χαρακτήρων καταφέρνοντας να ζωντανέψει σκηνικά την ιστορία του ηρώα που σε πολλές στιγμές του θα μας θυμίσει τον εαυτό μας.

Σκηνοθεσία: Βασιλική Ανδρίτσου

Ερμηνεία: Γιώργος Ηλιόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Πολυχρόνη
Τιμές εισιτηρίων: 13 Ευρώ – προπώληση , φοιτητικό, ανέργων 10 Ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ  10  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΟΙ  ΣΥΝΥΦΑΔΕΣ

Δύο αδελφών γυναίκες, δύο συννυφάδες περιμένουν μάταια τους άντρες τους μια Τσικνοπέμπτη να γυρίσουν από τις βρομοδουλειές τους. Ένας γκάγκστερ θέλει να τις εξοντώσει, ένας αστυνομικός πάει να τις σώσει και ένας παπάς πάει να τις ευλογήσει. Τελικά επιστρέφει και ο ένας σύζυγος με όχι καλό σκοπό και αυτός. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, άραγε ποιος θα γελάσει τελευταίος σε αυτή την τρελή κωμωδία
Κείμενο: Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μποσταντζόγλου
Σκηνικά : Λία Ασβεστά.
Κοστούμια: Κατερίνα Ανδρικοπούλου.
Τιμές εισιτηρίων : κανονικό 17€ , παιδικό-φοιτητικό-ανεργίας: 12€

Προπώληση εισιτηρίων:
Κέντρο Τύπου, Ακτή Τότη Χατζή και Αχιλλέως παραλία Αίγινας.
Λυχνάρι Deco, Σπύρου Ρόδη 49.

Για κάθε παράσταση ξεχωριστά θα υπάρχει Δελτίο Τύπου το οποίο θα ανακοινώνεται στα ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του προγράμματος θα εκδίδεται έγκαιρα ανακοίνωση από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.

Οργανωτική Επιτροπή:

Μπήτρος Γεώργιος, Θεοδωράκου Μαρία, Λαβούτα Άρτεμις, Πρωτονοταρίου Σοφία, Σταυρίδου Μαίρη, Στουραΐτη Αγγελική, Τρικοπούλου Νένα, Χαρτοφύλακα Μάρθα.

Προηγούμενο άρθροEscape room για φοιτητές Ιατρικής!
Επόμενο άρθροMeduza & Elley Duhe – “Bad Memories”!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος