To EKOME συνεχίζει τη στενή του συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που φέτος διεξάγεται από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στο επίκεντρο της πολύπλευρης συνεργασίας τους τοποθετείται ο σχεδιασμός και η προώθηση κοινών δράσεων για την οπτικοακουστική και κινηματογραφική παιδεία ενώ η εξωστρέφεια της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας και η εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού αναδεικνύονται σε σταθερό σημείο αναφοράς για το ΕΚΟΜΕ και το Φεστιβάλ.
Παράλληλα το ΕΚΟΜΕ, θεωρώντας κομβικής σημασίας την ενδυνάμωση της τοπικής οπτικοακουστικής παραγωγής, μέσω του έργου των Film Offices στηρίζει το Φεστιβάλ Χανίων συντασσόμενο με κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Κρήτης σε πόλο έλξης εγχώριων και ξένων παραγωγών. Η ευρεία συνεργασία με το Φεστιβάλ άπτεται και του τομέα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης μέσα από συνέργειες που εντάσσονται στις προτεραιότητες για την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Έργων του ΕΚΟΜΕ.
Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Walter Lassaly»
Για δεύτερη χρονιά το ΕΚΟΜΕ απονέμει το Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Walter Lassaly» που θέσπισε πέρυσι, με την προσδοκία να αναδειχθεί σε θεσμό και να εμπνεύσει τη νέα γενιά δημιουργών. Το βραβείο αφορά στη διάκριση ταινίας μαθητών/τριών που προάγει την κινηματογραφική παιδεία, την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και την έρευνα και ανάδειξη ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων.
Εκπαιδευτικές δράσεις
Ντοκιμαντέρ για όλους: Προσβάσιμες προβολές ντοκιμαντέρ για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς
Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει την πρωτοβουλία του «Ντοκιμαντέρ για Όλους: Προσβάσιμες προβολές ντοκιμαντέρ για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, για την πιλοτική ανάληψη του ειδικού υποτιτλισμού και της ακουστικής περιγραφής των ταινιών «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι» (Δημοτικό Σχολείο Εμπρόσνερου Αποκορώνου, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Ιωσηφίδου, 2019) και «Μην πεις ποτέ σου “Είναι αργά”» (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Άγγελος Κοβότσος, 2020), που δημιουργήθηκαν κατά τις εκπαιδευτικές δράσεις cineΜαθήματα και Αληθινές Ιστορίες/Crete Education Documentary Project (CR.E.DOC), εμπλουτίζοντας τη δράση με νέο εκπαιδευτικό υλικό.
Οδηγοί Μελέτης ΕΚΟΜΕ
Οι Οδηγοί Μελέτης του ΕΚΟΜΕ θα κυκλοφορήσουν ως δωρεάν e-book από τις εκδόσεις Idea του ΕΚΟΜΕ. Οι Οδηγοί απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και έχουν ως στόχο έχουν μαθητές και μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου με ή χωρίς αισθητηριακά προβλήματα να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική τέχνη, τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, την αναπηρία και την προσβασιμότητα.
“ΦΩΝΕΣ” – Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο
Μετά από δύο χρόνια επιμορφώσεων από την ομάδα έμπειρων στελεχών του ΕΚΟΜΕ για θέματα αρχειακής και προφορικής ιστορίας, συνεχίζεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ για το πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση ερευνητών προφορικής ιστορίας. Το πρόγραμμα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας (νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί τάξεων και ειδικοτήτων) και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, αφορά στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και πολλαπλασιαστικά της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα τοπικής, δημόσιας και προφορικής ιστορίας καθώς και στη δημιουργία, μετά από επιμόρφωση και εκπαίδευση, πυρηνικής ομάδας ερευνητών προφορικής ιστορίας σε θεματικές περιοχές που συνδέονται με την ιστορία της Κρήτης.
Αρχειακές δράσεις
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων (ΕΑΟΑ) και της προώθησης της εκπαιδευτικής δημιουργικότητας, το ΕΚΟΜΕ ενέταξε στη συλλογή μαθητικών ταινιών εβδομήντα τρεις (73) ταινίες των εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ cineΜαθήματα και Αληθινές Ιστορίες/Crete Education Documentary Project (CR.E.DOC). Οι ταινίες πραγματεύονται, μέσω της κινηματογραφικής πράξης, ποικιλία θεμάτων που απασχολούν τους μαθητές: τοπική ιστορία και διάφορα ιστορικά θέματα, διερεύνηση εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών μεθόδων, θέματα ψυχολογίας παιδιών και εφήβων, ζωή στο σχολείο, σχολικός εκφοβισμός, κοινωνικός ρόλος της εκπαίδευσης, ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, παρουσίαση σπάνιων επαγγελμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες: educate@ekome.media