Το Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα φιλοξενήσει την έκθεση  “Nouveau réalisme”, μια έκθεση για το εκρηκτικό καλλιτεχνικό κίνημα, μεταξύ των Dada και Pop Art που ανέτρεψε την τέχνη του 20ού αιώνα.

Ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά πρωτοποριακά κινήματα, το οποίο παρά το εφήμερο του βίου του (1960-1963) δεν έχασε από την σπουδαιότητα του διαβήματός του, παρά την ετερογένεια της ομάδας και την έλλειψη νεορεαλιστικής συνοχής τους, καταχωρήθηκε ως σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια νεότερη ιστορία της τέχνης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που είτε κατά τη συγκρότηση είτε λίγο αργότερα υπέγραψαν το Μανιφέστο του Νεορεαλισμού το 1960. Αυτό που τους ενώνει είναι μια νεοφανής αντιληπτική προσέγγιση του ρεαλισμού, η οποία βρίσκεται σε μια κοινωνιολογική θεώρηση του πραγματικού. Το νεορεαλιστικό αφιέρωμα συγκροτούν οι μονοχρωμίες του Yves Klein, οι φθαρμένες αφίσες του Raymond Hains και του Jacques Villeglé, τα εν κινήσει γλυπτά του Jean Tinguely, οι συμπιέσεις του Arman και του César, οι πλαστικές συναρμογές των Martial Raysse και Christo. Οι πολύχρωμες αισθησιακές συνθέσεις της Niki de Saint Phalle, οι νεορεαλιστικές προτάσεις του Gérard Deschamps, του François Dufrêne, του Mimmo Rotella είναι προτάσεις που αναδεικνύουν τον αστικό χώρο με μέσα που προσφέρει η τεχνολογία.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου (πρώτο υπόγειο).

Προηγούμενο άρθροΕργαστήριο κίνησης για αποφυλακισμένες γυναίκες
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Ξεσπά Στην Κωνσταντινούπολη Η Στάση Του Νίκα