Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Και μόνο από το όνομα σου κάνει εντύπωση! Το μουσείο ιδρύθηκε στα 1994 και ως στόχο έχει τη μελέτη, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού.

Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου επιχειρεί να αναδείξει την αξία του μοναδικού φυσικού μνημείου του Αιγαίου παρουσιάζοντας σπάνια απολιθώματα της συλλογής των απολιθωμένων φυτών και ζώων που προέρχονται από την έρευνα στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

Η έκθεση περιλαμβάνει απολιθωμένους κορμούς, κλαδιά, καρπούς και φύλλα ποικιλίας από κωνοφόρα και αγγειόσπερμα δένδρα και απολιθωμένα οστά ζώων που ζούσαν την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Απολιθωμένο Δάσος, αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του βρίσκεται στο Σίγρι, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.

Περιλαμβάνει εκθεσιακές ενότητες που αναφέρονται στη διαδικασία της απολίθωσης και τα διαφορετικά είδη απολιθωμάτων που μπορεί να συναντήσουμε στη φύση και στην εξέλιξη της ζωής στη Γη με απεικονίσεις του παλαιο-περιβάλλοντος και χαρακτηριστικά απολιθώματα για κάθε μια από τις μεγάλες χρονικές περιόδους στην ιστορία του πλανήτη.

Επισής, στη σύνθεση του δασικού οικοσυστήματος της Αιγηίδας κατά το Κάτω Μειόκαινο, στα δάση της Σεκόιας, του μεγαλύτερου φυτού που έζησε πάνω στη Γη, στα χερσαίους χώρους επίσκεψης και στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, στη διαχρονική εξέλιξη  της χλωρίδας στον Ελληνικό χώρο με χαρακτηριστικά απολιθώματα από όλη την Ελλάδα, καθώς και στο Δεινοθήριο της Λέσβου, το αρχαιότερο μεγάλο θηλαστικό στον Ευρωπαϊκό χώρο που μετανάστευσε στην Ευρώπη αξιοποιώντας τις χερσαίες γέφυρες της Αιγηίδας.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορά στο Θεόφραστο, φιλόσοφο και μαθητή του Αριστοτέλη που γεννήθηκε στη Λέσβο και θεωρείται ο πατέρας της Ορυκτολογίας, της Βοτανικής και της Οικολογίας. Στα έργα του εντοπίζονται οι πρώτες αναφορές στο Απολιθωμένο Δάσος.

Στο Μουσείο αυτό παρουσιάζονται απολιθώματα ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη εκτίθεται η απολιθωμένη κάτω γνάθος που ανήκει σε προγονική μορφή προβοσκιδωτού ζώου από την περιοχή του Γαβαθά.

Μουσείο Στο Σίγρι Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη μελέτη και έρευνα του Απολιθωμένου Δάσους, με πλήρως εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν καταγραφή και χαρτογράφηση του Απολιθωμένου Δάσους, ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, δράσεις προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, οργάνωσης περιοδικών εκθέσεων για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδόσεων.

Παράλληλα αποτελεί δυναμικό μοχλό πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διεθνή επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το Μουσείο συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με επιστημονικούς φορείς, Μουσεία, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βραβεύθηκε με το Eurosite management award 2001, για την ανάδειξη και διαχείριση του Απολιθωμένου Δάσους. Το 2008 απέσπασε το Διεθνές Πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικοτουρισμού της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού SKAL INTERNATIONAL, στην κατηγορία «Οικοτουριστικός προορισμός». Το 2009 η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκαν ως Κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence (EDEN) Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους, Σίγρι, Λέσβος | Studio75

Επαρ.Οδ. Φιλιάς Αντίσσας-Σιγρίου 5, Άντισσα 811 05                                                    Τηλ: 2253 054434

 

Προηγούμενο άρθροΕκπτωτικά εισιτήρια και προσφορές για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο.
Επόμενο άρθροΑντετοκούνμπο: Η ταινία τους προβλήθηκε σε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στα Σεπόλια.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος