Χειμερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια ΚΘΒΕ

Εξερευνώ, Μαθαίνω, Εκπαιδεύομαι, Διασκεδάζω!

Για όλες τις ηλικίες
&
Δωρεάν Τμήματα
για ΑμεΑ

Ο κόσμος της δημιουργίας, της έκφρασης και της φαντασίας, με όχημα την τέχνη του θεάτρου, ανοίγει και πάλι για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες μέσα από τα Χειμερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του ΚΘΒΕ.

Φέτος πιο ενισχυμένος και ανανεωμένος από ποτέ ο θεσμός ξεκινά με εργαστήρια ανακάλυψης και εμπειρίας για παιδιά από 3 ετών και άνω, θεατροπαιδαγωγικά για παιδιά του δημοτικού και βιωματικά θεατρικά  εργαστήρια, για έφηβους και ενήλικες, στο κέντρο της πόλης αλλά και στη Μονή Λαζαριστών!

Το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει και απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζει το ταξίδι του με τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια παρέχοντας για 4η χρονιά δωρεάν μαθήματα για ΑμεΑ.

Στόχος των εργαστηρίων μας είναι η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης των παιδιών, καθώς και η ανάπτυξη της φαντασίας, μέσα από ειδικά σχεδιασμένο ασκησιολόγιο, που ανταποκρίνεται στην ηλικιακή ομάδα κάθε εργαστηρίου, προσαρμοσμένο στη ιδιαίτερη θεματική, που εισάγει θεατρικούς κώδικες, αφουγκράζεται τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους νέους και εστιάζει σε ερεθίσματα, τα οποία ενθαρρύνουν τα παιδιά να δρουν ως «ενεργοί πολίτες», με ενδιαφέρον για τις κοινωνικές προεκτάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η θεματική του κάθε εργαστηρίου, σχεδιάζεται και διαμορφώνεται, βάσει της μεθοδολογίας και της φιλοσοφίας των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, που σχετίζεται με την βιωματική εμπειρία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της άντλησης υλικού από τα ίδια τα παιδιά.

Για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ομάδα Εν Δυνάμει διοργανώνει δωρεάν καλλλιτεχνικά εργαστήρια προετοιμασίας ατόμων με αναπηρία για την εισαγωγή τους σε κρατικές ή ιδιωτικές δραματικές σχολές. Πρόκειται για έναν κύκλο εργαστηρίων με εισηγήτρια την Ελένη Δημοπούλουκαλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Εν Δυνάμει, ηθοποιό-σκηνοθέτη και τον ηθοποιό Νίκο Κουσούλη.

Η ομάδα Εν Δυνάμει, αποτελούμενη από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, οργανώνουν και παράγουν ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο του θεάτρου, των εικαστικών, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκονται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία (18 ετών και άνω) που θέλουν να συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις δραματικών σχολών. Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις εξετάσεις τους.

Το εργαστήριο προετοιμασίας θα κινηθεί γύρω από τους εξής άξονες:

  • Υποκριτική-προετοιμασία μονολόγων (αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου)
  • Απαγγελία ποιήματος
  • Εξάσκηση Τραγουδιού-ρυθμού
  • Αυτοσχεδιασμοί

Όλοι οι παραπάνω άξονες εξάσκησης θα δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στους/στις συμμετέχοντες/ουσες ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις αλλά και να επιτύχουν σε αυτές.

Το τμήμα απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την υποκριτική τέχνη και να προσπαθήσουν να εισαχθούν σε κάποια δραματική σχολή.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μπορούν να καταθέσουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής για το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Προετοιμασίας Αναπήρων για Δραματικές Σχολές  στο ταμείο του Βασιλικού θεάτρου από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής της συμπληρωμένης αίτησης στο mail: k.matziri@ntng.gr.

 

Τα τμήματα ενηλίκων αφορούν σε δύο ηλικιακές ομάδες, με δικαίωμα παρακολούθησης μια φορά την εβδομάδα. Η πρώτη ηλικιακή ομάδα συμπεριλαμβάνει άτομα από 18 έως 25 ετών ενώ η δεύτερη απευθύνεται σε άτομα 25 ετών και άνω. (*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο).

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών και υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και καλλιτεχνών, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους καλλιτεχνική εκδρομή στον κόσμο του Θεάτρου!

Οι εγγραφές αρχίζουν 17 Οκτωβρίου, στα ταμεία του Βασιλικού Θεάτρου – Ωράρια ταμείων.

Το κόστος συμμετοχής σε όλα τα τμήματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών ανέρχεται στο ποσό των 240€ ανά έτος (με δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις).

Το ποσό μειώνεται στα 120€ ανά έτος, για τα επόμενα μέλη της ίδιας οικογένειας που συμμετέχουν σε τμήματα θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ και στην περίπτωση που ο ίδιος συμμετέχων παρακολουθεί περισσότερα από ένα εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Οι εγγραφές για όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα ταμεία του Βασιλικού θεάτρου, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής και καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.

Θεατρικό εργαστήρι 3 – 6 ετών
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαίρη Χατζηαγγελίδου

Για μισό λεπτό! Το άκουσες και συ αυτό; Τι να ήταν άραγε και τι έχει να μας πει; Σε ποια γλώσσα και με τι αφορμή; Για στάσου μήπως ήταν μια τίγρης, ένας ήρωας, το φεγγάρι ή ένα κόκκινο πουλί; Νομίζω ήρθε η στιγμή! Η ώρα για παιχνίδι!

Ένα παιχνίδι φαντασίας γεμάτο νέες σκηνές και εξελίξεις ακόμη και στις πιο χιλιοειπωμένες ιστορίες. Με αφορμή ένα παραμύθι, μια μελωδία, μια μυρωδιά , ένα χρώμα και με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, και την αισθητηριακή αγωγή δημιουργείται μία δράση κι ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, χαρίζοντας τους την δυνατότητα να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να σκεφθούν αυθόρμητα, να δράσουν ατομικά και συλλογικά και να ψυχαγωγηθούν. Μέσα από αυτή την εμπειρία καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζεται η σημασία της ομαδικότητας, τα μέλη γνωρίζουν το σώμα τους και τα συναισθήματα τους, παρατηρούν τον κόσμο και εκφράζονται.

3 – 6 ετών
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 10:30-11:30

Θεατρικό εργαστήρι: Α’- Β’ Δημοτικού
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαρία Καστανάρα

Διαθέτοντας τα εργαλεία και τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, αλλά και του θεατρικού παιχνιδιού, θα αξιοποιήσουμε μύθους και ιστορίες. Η δημιουργία και η έκφραση μέσα στην ασφάλεια της ομάδας, θα χτίσει τα βήματα για την αυτογνωσία και την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης, εμπλέκοντας το φανταστικό με το πραγματικό.

Α’- Β’ Δημοτικού
Βασιλικό θέατρο – Πέμπτη: 18:45 – 20:15

Θεατρικό εργαστήρι: Γ’- Δ’ Δημοτικού
Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Άννα Μαντά

«Μικροί πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών» για παιδιά γ’+ δ’ Δημοτικου

Ιστορίες Κίνηση Ρυθμός Παύση Στοπ

Δέστε τις ζώνες σας και το ταξίδι ξεκινάει!!

Ελάτε να επιβιβαστούμε στα αεροσκάφη μας και να ταξιδέψουμε βήμα βήμα, σε έναν διαφορετικό κόσμο! Στον μαγικό κόσμο του θέατρου και της τέχνης. Εκεί, όπου όλοι οι άνθρωποι συναντιούνται, από όλα τα σημεία της γης φτιάχνουν την πιο ζεστή παρέα! Απαραίτητα αξεσουάρ: τα γυαλιά της φαντασίας, και η όρεξη για συνεργασία και ομαδικότητα.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων, με βασικό εργαλείο την θεατρική διαδικασία ,το εκπαιδευτικό δράμα, τις ιστορίες ,σε συνδυασμό με την μουσική ,την ζωγραφική και τις ομαδικές κατασκευές από πηλό, οι νεαροί συμμετέχοντες , καλούνται να παίξουν ,να εμπλακούν σε παιχνίδια ρόλων, να συμμετέχουν σε ασκήσεις συγκέντρωσης, παρατηρητικότητας και επικοινωνίας, να αυτοσχεδιάσουν ατομικά και ομαδικά, να συνθέσουν τη δική τους ιστορία και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά αυτού του γοητευτικού κόσμου.

Γ’- Δ’ Δημοτικού
Βασιλικό Θέατρο – Σάββατο: 11:45 – 13:15

Θεατρικό εργαστήρι: Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Άννα Μαντά

Παίζω και Δημιουργώ

Με άξονα τα κλασσικά παραμύθια και τα ερεθίσματα της εποχής μας, φανταζόμαστε και δημιουργούμε τον δικό μας κόσμο, τα δικά μας “κοστούμια’’, τις δικές μας μάσκες, τις δικές μας ιστορίες. Η ομάδα θα επιλέγει την ιστορία ως καμβά εργασίας, και χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές από το θεατρικό παιχνίδι και την τέχνη της σκηνοθεσίας, θα δημιουργεί έναν καινούργιο δικό της κόσμο, τον οποίο-γιατί όχι- ίσως και να παρουσιάζει!

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και ομαδοσυνεργατικότητας, έτσι ώστε να ξετυλιχτούν τα οφέλη της εργασίας ενός συνόλου, καθώς και να ανακαλύψουμε το θέατρο από όλες τις πλευρές του.

Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 13:30 – 15:00

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Εργαστήριο για εφήβους Α’- Β’ Γυμνασίου
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Δανάη Τανίδου

Το θέατρο είναι μια πύλη για εξερεύνηση, γνώση, απελευθέρωση για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Μέσω του θεάτρου λοιπόν στο εργαστήριο αυτό οι έφηβοι θα ξανά συστηθούν με τον κόσμο, τον εαυτό τους, τον πολύτιμο άλλο . Θα βρουν τον χώρο και τον τρόπο να εκφράσουν ελεύθερα όλες τις σκέψεις τους, τη δημιουργικότητα τους και να αισθανθούν την έννοια του ανήκειν. Τεχνικές του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού, του divised theatre θα αναμειχθούν με σημαντικό προσωπικό υλικό των εφήβων και θα δημιουργηθεί ένα νέο σύμπαν όπως το ονειρεύονται οι ίδιοι.

Α’- Β’ Γυμνασίου
Βασιλικό θέατρο – Δευτέρα: 18:00 – 21:00

Θεατρικό Εργαστήρι εφήβων Γ’ Γυμνασίου-Α’ Λυκείου
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Λίζα Νεοχωρίτη

Το εργαστήριο βασίζεται στην καλλιέργεια της επαφής και της εμπιστοσύνης της ομάδας, με οδηγό την έκφραση του σώματος και του λόγου και με άξονα τη χρήση ρημάτων , όπως επίσης και την έννοια του δρω – αντιδρώ, όπου μέσω αυτοσχεδιασμών και ελεύθερης αφήγησης θα προκύψει η σύνθεση μιας ή περισσότερων ιστοριών.

Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 12:00 – 15:00

Εργαστήριο με βάση την τέχνη της σκηνοθεσίας  Β’-Γ’ Λυκείου
Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Κόμνω Κρικελίκου

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της δημιουργίας μιας παράστασης. Να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά δρώμενα. Να μάθουν να δρουν ομαδικά μέσα από ένα περιβάλλον πρωτοβουλίας και ελεύθερης έκφρασης. Να κάνουν θέατρο από αναπάντεχα «υλικά», να ανακαλύψουν πως δημιουργείται μια θεατρική στιγμή. Πως διαμορφώνεται η προσωπική μας αισθητική, με πόσους τρόπους μπορεί να εμπνευστεί κάποιος, πως προσεγγίζεται θεατρικά οποιοδήποτε μορφή κειμένου κλπ.

Β’ – Γ’ Λυκείου
Βασιλικό θέατρο – Κυριακή: 12:00 – 15:00

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο Ενηλίκων (18-25 ετών): Βασικά εργαλεία του ηθοποιού Ι ή «Εμείς ως κάποιοι άλλοι»
Βασιλικό θέατρο
Διδάσκουσα: Μελίνα Γαρμπή

Τι σημαίνει «σκηνή»; Πώς μπορώ να «γίνω» κάποιος άλλος πάνω σε αυτήν; Πώς μπορώ να μιλήσω για τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά μου μέσα από μια φανταστική ιστορία;

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την έμπρακτη γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του ηθοποιού και το πώς μπορεί κανείς μέσω της τέχνης αυτής να μιλήσει για τον εαυτό του και τον κόσμο. Μέσα από ασκήσεις τεχνικής και ποικίλους αυτοσχεδιασμούς, θα διερευνήσουμε τη συνείδηση του σώματος και της φωνής, την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση, την άσκηση της φαντασίας και την ομαδικότητα. Όχημά μας θα αποτελέσει η ιδιότροπη κωμωδία μιας άλλης εποχής, το απολαυστικό Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ, που θα μας δώσει το υλικό και την έμπνευση να μιλήσουμε επί σκηνής για μας, σήμερα, εδώ, ως κάποιοι άλλοι, άλλοτε, αλλού.

Ενηλίκων: 18-25 χρονών
Βασιλικό θέατρο – Δευτέρα: 18:00 – 21:00
*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο

Εργαστήριο για νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών
Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Λίζα Νεοχωριτη

Στόχος του εργαστηρίου είναι η συντονισμένη επαφή της ομάδας κ η εξέλιξη της φαντασίας. Μέσα από μία διαδικασία αυτοσχεδιασμών με άξονα την έννοια των ρημάτων, την δράση κ την αντίδραση του σώματος και του λόγου θα μελετήσουμε τη λειτουργία τους κ πως όλα αυτά “κινούνται” μέσα από ρόλους κ κείμενα που θα προκύψουν.

Ενηλίκων: 18-25 χρονών 
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή 18:00-21:00
*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο

Εργαστήριο Ενηλίκων (25 ετών και άνω): Βασικά εργαλεία του ηθοποιού ΙΙ ή «Να σας πούμε μια ιστορία;»
Μονή Λακαριστών
Διδάσκουσα: Μελίνα Γαρμπή

Πώς γινόμαστε «ομάδα» επί σκηνής; Πώς μπορεί ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων να συνθέσει και να αφηγηθεί σκηνικά την ιστορία που πιστεύει πως αξίζει να ειπωθεί;

Το εργαστήριο, ξεκινώντας από τη γνωριμία με τα βασικά εργαλεία του ηθοποιού (το σώμα, τη φωνή, την επικοινωνία, την άσκηση της φαντασίας, την έκφραση, την ομαδικότητα), έχει ως στόχο την ομαδική σκηνική αφήγηση μιας ιστορίας. Μέσα από ασκήσεις τεχνικής και θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμούς και ομαδικές συνθέσεις, θα επιχειρήσουμε να συν-υπάρξουμε, να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε και να δράσουμε επί σκηνής. Σταδιακά η ομάδα θα αναδείξει μία θεματική που να καλύπτει τις κοινές ανησυχίες των μελών της, και θα επιδιώξει να συνθέσει και να αφηγηθεί σκηνικά μια ιστορία πάνω στη θεματική αυτή, δουλεύοντας και με σχετικά κείμενα της επιλογής ή της έμπνευσής της.

Ενηλίκων: 25 και άνω
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή: 18:00 – 21:00
*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο

Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες άνω των 25
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Διδάσκουσα: Βίκυ Γρηγοριάδου

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διερεύνηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παγκόσμιο ρεπερτόριο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες.

Πώς σχετίζεται το παλιό μπαλωμένο σακάκι και το κόκκινο βελούδινο φόρεμα με τον Στανισλάφσκι; Τι σχέση μπορεί να έχει η Σάρα Κέιν με τα μαύρα παλτό του Γιάννη Κουνέλη? Τι σχέση έχει ο ΛεΚοκ με την βασίλισσα Ελισάβετ?

Οι στίχοι του Πάμπλο Νερούντα με ποιον τρόπο χορεύουν με τα ξύλινα κοντάρια?

Και πώς τα λόγια του Τσέχοφ ακουμπάνε πάνω σε σανίδια που τρίζουν και καλύπτονται από το νάιλον του μπογιατζή? Και εν τέλει με ποια συνθήκη η κόκκινη κορδέλα μάς ενώνει όλους?

Ενηλίκων: 25 και άνω
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Δευτέρα 18:00 – 21:00
*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Κωνσταντίνα Ματζίρη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 10.00πμ έως 14.00μμ στο τηλέφωνο 2315200029.

Προηγούμενο άρθροΜία έκθεση για τα 20 χρόνια των The Callas: ”Love Solidarity Death”
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Αεροπλάνο Της Ολυμπιακής Αεροπορίας Συντρίβεται Κοντά Στην Κοζάνη