Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι Arthur Jafa

Στο «Πειραιάς Artport II» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Arthur Jafa, ένας από τους πλέον επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας 2019 με το έργο ”Love Is The Message, The Message Is Death”.

Ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός o Arthur Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Πλαισιωμένο από το ”Ultralight Beam”, το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, το ”Love Is The Message” είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που βρέθηκαν και ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας. Σε αυτήν την αιχμηρή συμπερίληψη, ο Αφροαμερικανός Jafa αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια όσο και την εξουσία του ως καλλιτέχνη – τι σημαίνει να συνεισφέρεις στο απέραντο και πολύπλοκο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών.

Ενώ το ”Love Is The Message” ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής», είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το συλλογικό πλήθος που ορίζει το ”Blackness” αποτελείται από μοναδικά άτομα, πολλαπλές ταυτότητες και άπειρες διαφορές.

Το ARTPORT στοχεύει να ερευνήσει τόσο το οπτικό όσο και το αισθητικό δυναμικό των πειραματισμών στα εικαστικά, ειδικά στο πλαίσιο των σύγχρονων Εκθέσεων Τέχνης καθώς και του Πειραιώτικου πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 με την πρώτη ατομική έκθεση “/Torture” του Andres Serrano στην Αθήνα, ενός από του πιο διακεκριμένους Αμερικανούς καλλιτέχνες, που εγκαινίασε το νέο χώρο του Θεάτρου στην Αποθήκη Ε3 του ΟΛΠ και με την παρουσίαση της βίντεο εγκατάστασης με τίτλο “The Airport” του John Akomfrah στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Από τις 9 Σεπτέμβριου στο «Πειραιάς Artport II» παρουσιάζεται το έργο ”Love Is The Message, The Message Is Death” που ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Επιδείνωση από σήμερα
Επόμενο άρθροMουσείο του Αλή Πασά και Eπαναστατικής περιόδου